Rozhovor s primátorem Zdeňkem Osmanczykem

Havířovany nejvíce trápí nedostatek pracovních příležitostí. Jak tento problém vidíte vy?
„Samozřejmě, že problém s nezaměstnaností také citlivě vnímáme. Víme, že stojí za mnohými odchody lidí z našeho města. Práce a bydlení je základem života. Radnice má ale v tomto směru hodně omezené možnosti. Snažíme se vyjít vstříct zájmu podnikatelů, které přinesou nová pracovní místa. Například prodejem pozemků. Na kterých lze poté podnikat a pracovat. Jednáme i firmami RPG a ČSAD Havířov, aby urychlily své záměry v ulici U Skleníků a na ploše u autobusového nádraží, což by znamenalo dílčí zlepšení zaměstnanosti. V této chvíli se naše zraky upírají hlavně k lokalitě bývalého dolu Dukla. Tady jsme vyvíjeli největší tlak a myslím, že úspěšně. Budeme se snažit získat společně s firmou RPG takové podnikatele, kteří vytvoří co nejvíce pracovních příležitostí. Určitě zde nebudeme chtít tedy budovat nějaká logistická centra a podobně. Chceme, ať zde vznikne nabídka několika set pracovních míst. I když nebyla revitalizace této lokality ještě zahájená, tak počítáme, že by k tomu mohlo dojít během dvou tří let.“

Nabídne Havířov i jiné lokality k podnikání?
„Havířov nemá bohužel jiné rozvojové území, na které by nalákal developery. Vše je věcí jednotlivých podnikatelů, kteří by mohli do našeho města přijít podnikat. Jenže ti vidí, že Havířov neustále stárne a klesá díky politice vlády i jejich koupěschopnost. Lidé si hodně rozmýšlí, kde peníze utratí a co si mohou dovolit koupit. To se také projevuje negativně na živnostnících. Následně jako první omezí návštěvy kulturních sportovních akcí, protože to jsou věci, které lze nejjednodušeji oželet. Ale určitě to není dobře. Tento jev ale netíží jen Havířov, ale i naší republiku a řekl bych i celou Evropu. Když budou mladí lidé utíkat, tak se proces stárnutí města ještě zvýrazní.“

Někteří lidé poukazují na malý počet strážníků v ulicích a vandaly.
„Co se týká nedostatku strážníků městské policie v ulicích, tak to si myslím, že tomu tak není. Lidé si ale musejí uvědomit, že strážníci nemohou po celý večer hlídat každou diskotéku a její okolí. Problémem je styl života naší mládeže. Je to odraz toho, jak jsme si ji vychovali. Zlepší se to jedině tehdy, když se vrátíme k uznávání základních lidských hodnot. Na druhou starnu musíme říct, že strážníků je sice dost, ale zcela tu absentuje přítomnost Policie ČR, která zodpovídá ze zákona za bezpečnost a majetek. Tady jsou velké mezery. Nepřítomnost řadových policistů se řeší nekoncepčně nasazením speciálních jednotek. To bylo i v případě Havířova, kde sloužili policisté z Českého Těšína, kteří absolutně neznali tuto lokalitu, což vnímáme jako problém.“

Samostatnou kapitolou je problém se špatným ovzduším. Co se snažíte dělat pro zlepšení?
„Děláme vše proto, abychom byli přítomni na všech důležitých jednání a při nich působili na co nejlepší řešení. Bohužel ne vše ale můžeme ovlivnit. Stát musí v tomto ohledu hlavně vyřešit vztahy s velkoznečišťovateli. Také se musí najít společná řeč s Poláky, kteří se na znečištění našeho regionu podílí ve velké míře. U našich severních sousedů platí mírnější normy, a těch se v průmyslovém regionu nechtějí zákonitě vzdát. Všechna opatření stojí peníze, a ty nejsou nikde, ani v Polsku. Ovzduší se může v městě částečně zlepšit i vybudováním obchvatu a odkloněním dopravy. Naše snaha v tomto směru pokračuje nadále.“

Lidem zde chybí také pobočka OSSZ.
„To, že zde chybí pobočka Okresní správa sociálního zabezpečení, to vůbec neovlivníme. Státní správa jde navíc v rámci šetření směrem centralizace, což nepovažuji za šťastné, ale změny k lepšímu tudíž čekat nelze. Nejvíce je to patrném na problémech při převodu vyplácení sociálních dávek z úřadu města na úřady práce.“